Varför vaccinerade jag mig?
Tuesday, November 17, 2009 at 18:41
Henrik Gustafsson in Personal

Jag var idag och vaccinerade mig mot A(H1N1)v / nya influensan / svininfluensan / galtfebern, och förutsatt att jag inte drar på mig den riktiga influensan dom närmaste två veckorna (som exempelvis i väntrummet efter vaccinationen där massa människor var samlade på liten yta...barriärvård, tack? :) så bör jag vara rätt safe.

Innan jag skriver något mer kanske jag ska påpeka att jag inte har någon som helst medicinsk utbildning, så tänk själva och fråga er läkare om något är oklart.

Så varför vaccinerade jag mig? Förutom det uppenbara -- jag har ingen lust att ligga hemma och vara sjuk i flera veckor -- så är det mest en fråga om solidaritet.

Ju fler som vaccinerar sig, ju färre smittvägar har viruset, och ju färre smittvägar ju mindre risk är att personer som inte kan ta vaccinet av diverse anledningar exponeras för smittan, d.v.s populationsimmuniteten höjs. Mängden människor som inte kan ta vaccinet och mängden människor som riskerar allvarliga effekter överlappar till stor del om man får tro avsnittet "Innan du får Pandemrix" i FASS artikel om Pandemrix och frågorna 3 och 17 i ECDCs Frequently asked questions on pandemic (H1N1) 2009.

Som en bieffekt kan man hoppas att inte så många blir sjukskrivna samtidigt pga vaccinet och kan gå till jobbet och bidra till BNP som dom goda löneslavar vi är :)

Enligt mig(!) giltiga ursäkter att inte ta vaccinet

Enligt mig(!) ogiltiga ursäkter

På bloggen Tankebrott görs ett mer grundligt jobb än vad jag gör i att reda ut det hela här.

För den som har intresse i att följa influensans utveckling kan jag rekommendera ECDCs site om H1N1-pandemin samt Smittskyddsinstitutets influensarapport-sida för information som inte är helt förstörd av kvällspressen.

Så har du inte vaccinerat dig än, så gå till ditt närmaste vaccinationsställe och få din skattefinansierade immunförsvarsuppgradering!

Och på vägen dit, i väntrummet och på hemresan kan jag rekommendera att lyssna på The Skeptics Guide To The Universe H1N1-special.

Article originally appeared on Fnordology (http://blog.fnord.se/).
See website for complete article licensing information.